Teun Brands

Geboren: 13 januari 1952
Positie elftal: Voorstopper of laatste man 
Been: rechts

IN HET KORT!

Teun Brands heeft vanaf 1963 tot en met 1970 in de jeugd van Berghem Sport gespeeld. Het eerste jaar in de D1 is hij meteen  kampioen geworden. Opvallend was, dat hij van de D1 naar de B1 ging! In 1970 ging hij naar de senioren en tot 1977 speelde hij in het eerste van Berghem Sport. Wegens een verhuizing ging Teun in 1977 bij vv Haarsteeg voetballen. In 1988 kwam hij terug en voetbalde hij bij Berghem Sport 3 en 4. In 2002 stopte hij met voetballen. Hij werd met het 3e 1 keer kampioen en met het vierde maar liefst 4 keer!

JEUGD BERGHEM SPORT

1963 het 1e seizoen al overgeheveld van de E1 naar de D1
1963 – 1965 Berghem Sport D1
1965 – 1967 Berghem Sport B1
1967 – 1970 Berghem Sport A1

Selectie BERGHEM SPORT

1970 – 1973 Berry Lejeune
1973 – 1975 Jan Bloks
1975 – 1977 Theo van den Heuvel
In 1977 vanwege verhuizing bij vv Haarsteeg 1 gaan voetballen

Niet-Selectie Berghem Sport
1988 – 1992 Berghem Sport 3
1994 - 2002 Berghem Sport 4

Berghem Sport 1 1975-1977 met trainer van den Heuvel

Kampioenschappen

1963 – 1964 Kampioenschap Berghem Sport D1
1977 - 1988 2 keer kampioen met v.v. Haarsteeg 1
1988 - 1992 Kampioenschap Berghem Sport 3
1994 - 2002 3 keer kampioen met Berghem Sport 4

Promoties:
1977 - 1988 2 keer achter elkaar gepromoveerd met v.v. Haarsteeg 1 van de 4e naar de 2e klasse

Berghem Sport 1 kampioen, Teun als grensrechter

Weetjes

- In 1964 kampioen geworden met de D1. Als beloning mocht het elftal toen naar een wedstrijd van PSV. Dat was voor de kleine kereltjes in die tijd natuurlijk een geweldige belevenis. Alleen al de omvang en het aantal mensen in een groot stadion. Zij keken hun ogen uit.
- Hij was als reserve uitgekozen in het elftal van eeuw, een initiatief van het clubblad De Sportflits.
- Bij de niet-selectie speelde Teun in het 3e en 4e. Dat was een prachtig team met allemaal oud-selectiespelers, zoals o.a. Riny van Aalst, Wichert Spanjers, Frank en Benno van Erp, Jos en Ad van Vught, Mart Hoeks, Leon Hoefnagels, Frank en Teun Megens, Jelco van Tooren en Willy van den Hoogen. Ze hebben toen seizoenen gehad dat ze meer dan honderd goals maakten in één competitie, ondanks dat ze vaak tegen het 2e elftal van een club speelden, die 2 keer per week trainden. De techniek en routine waren dan vaak doorslaggevend.
- Van origine is hij een achterhoedespeler. Meestal laatste man en uiteraard kwam hij dan nauwelijks aan scoren toe. Maar bij zijn terugkomst in Berghem kwam hij in het 3e team terecht en daar werd hij als centrale middenvelder plotsklaps topscoorder met ruim 20 goals. Daar was hij zelf heel verbaasd over.

Anekdotes

- Bij de A1 was hij leider samen met Toon Brands. Vanwege een blessure van één van de spelers tijdens een wedstrijd tegen Prinses Irene liep hij met een waterzak het veld op voor een behandeling. De scheidsrechter stuurde hem weg, omdat hij geen toestemming had gegeven het veld op te gaan. Daarop zei Toon: "Wat wil hij nou?". Hij nam de waterzak over en rende het veld in. Uiteindelijk overkwam hem hetzelfde als mij en kon dus vertrekken. Met een boeking voor beiden tot gevolg. Na afloop moesten we bij de scheidsrechter komen. Hij vroeg naar mijn achternaam: Brands. Voorletter: A (mijn doopnaam is Anton). Vervolgens was Toon aan de beurt. Achternaam: ook Brands. Voorletter: ook A. Toen werd de scheidsrechter ontzettend kwaad omdat hij dacht dat ze de boel belazerden. Hij zei zoiets van: "eerst in het veld van alles uithalen en nu dit". Het kostte heel veel kruim om hem ervan te overtuigen dat het werkelijk zo was. In die tijd had namelijk niet iedereen zo maar een identiteitsbewijs bij zich. Uiteindelijk is het toch goed gekomen.
- Door een verhuizing is hij in 1977 bij v.v. Haarsteeg gaan spelen. Hij kwam daar in het 1e elftal terecht. Een prachtig en uitgebalanceerd team. Weliswaar valt dat niet onder Berghem Sport, maar ik heb daar wel een paar geweldige jaren gehad. Van begin af aan meteen 2 keer kampioen en 2 keer gepromoveerd achter elkaar van de 4e naar de 2e klasse. Haarsteeg was een dorpje van 1800 inwoners, maar wel 6 kroegen. Bij de rondrit op maandag na de kampioenschappen zijn al die kroegen bezocht van ’s morgens tot in de kleine uurtjes. Iets om nooit te vergeten.
- Tot mijn 50e heb ik in het 4e gespeeld. Dan kregen we nog vaak jongere spelers tegen van rond de 20 jaar. Als die ooit aan het mopperen waren, dan zei ik weleens "Niet zo mauwen man, ik had wel je vader kunnen zijn". Een enkeling vindt dat nog steeds prachtig en begint wel eens over.

Vrijwilligerswerk

- Op zijn 50e is hij gestopt met voetballen. De voorzitter Lambert de Poot heeft toen gevraagd om zitting te nemen in het bestuur. Dat heeft hij gedaan en tot op heden is hij nog steeds bestuurslid en eindverantwoordelijk voor voetbaltechnische- en beleidszaken. Voorheen deed hij als bestuurslid nog veel meer zoals de ledenadministratie, het bijhouden van bezorglijsten van de sportflits, gesprekken met leiders en trainers, sollicitatiegesprekken,etc. Nu zijn die werkzaamheden ondergebracht bij commissies of andere personen, waardoor er meer op hoofdlijnen bestuurd kan worden.
- Daarnaast is hij secretaris van de Stichting Belangen Berghem Sport. Binnen deze stichting is een businessclub actief die zorgt voor ondersteuning van de selectie.
- Sinds kort is hij ook secretaris van de Stichting De Koppelsteeg Berghem, die met ingang van 2017 het onderhoud van de accommodatie van de gemeente heeft overgenomen.
- In het verleden is hij ook meerdere jaren actief geweest als leider/trainer van enkele jeugdelftallen, zoals de F1 en de A1. Van de A1 gedurende een periode van 3 jaar samen met Toon Brands. Begin jaren 90 is hij op medisch advies enkele jaren gestopt met voetballen. In die periode was ik leider van Berghem Sport 3. Teun is in 2016 ook grensrechter geweest bij de kampioenen Berghem Sport 1.


Wilt u Lid worden van onze club?
Secretariaat Club van 100 Berghem Sport
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Sinds 12-07-2017